ProZ.com translation contests »
32nd Translation Contest: "Movie night" » English to Finnish » Entry by Samuel Odekunle


Source text in English

Translation by Samuel Odekunle (#36938)

To say that I was compelled by Parasite from start to finish is an understatement; its filming style with tracking shots are enthralling. Having watched several Korean films during the London Korean Film Festival, I was familiar with the usual genres employed in such films but Parasite seemed to defy them all! Parasite is comedic, in a quirky way, it is also a thriller, straddles class divisions and also depicts a family tale amongst other genres and is therefore likely to appeal to all ages.

Parasite truly deserves to be watched in a cinema to appreciate its nuances and the stylish cinematography. As a summary, to avoid spoilers, Parasite tells the tale of the interaction between the Park family and the Kim’s, an unemployed family, whose contrasting worlds collide with long lasting consequences.

[...]Bong Joon-Ho manages to pique the audience’s interest with brightly lit shots coupled with the effective use of indoor space, and it is surprising to realise, after the film’s 2 hour 12 minute length, that most of the scenes occur within the Park family’s home. The mundane elements of domesticity are displayed with an intriguing perspective showcasing Bong Joon-Ho’s flair. It is a slow burner but you will revel in its beauty and ingenuity as Parasite convinces that it operates solely on one level but it is in fact multi-layered and depicts social realism with empathy and pathos.

The cast are beguiling to watch, every facial movement and action is accentuated, even the mere act of walking up or down stairs can convey hidden meaning, which the camera fragments. Levels of unease are also created by virtue of that effective use of space with unusual camera angles and dramatic weather conditions ratcheting up that sensation. There is a surreal nature to Parasite, which its score emphasises, and furthermore the film adopts elements of the absurd devised in such an ingenious way which is truly cinematic magic. Parasite’s apparent eeriness will certainly keep you riveted and would not feel alien to the Twilight Zone school of filmmaking.

The actors are very impressive and add breadth to their roles creating relatability whilst seeming effortlessly cool. When Ki-Woo and Ki-Jeong Kim were working within the Park family home as private tutors they certainly epitomised this level of nonchalant, understated authority creating an aura of mysticism with the unspoken, almost mythical, tutoring techniques employed. Quite simply, the actors Park So-Dam and Choi Woo-Sik, as Ki-Woo and Ki-Jeong, are compelling to watch in the different directions that Parasite follows and they carry these performances seamlessly thereby inviting the audience to be on their side.

[...]Parasite is a remarkable piece of extremely skilful filmmaking, it is simply a must see film, and so I am looking forward to re-watching the film on its UK general release date.
Ehdotusten jättöaika:
Kilpailuehdotukset jätetään
Karsintakierros:
Vertaiset arvioivat kilpailutyöt finalistien määrittämiseksi
Finaali:
Vertaiset valitsevat voittajat
Lähdeteksti englanniksi
On vähättelyä sanoa, että Parasite veti minut mukaansa alusta loppuun; sen kuvaustyyli ja seurantakuvat ovat mukaansatempaavia. Katsottuani useita korealaisia elokuvia Lontoon korealaisilla elokuvafestivaaleilla olin perehtynyt tällaisissa elokuvissa käytettyihin tavanomaisiin genreihin, mutta Parasite tuntui uhmaavan niitä kaikkia! Parasite on omituisella tavalla komediallinen, se on myös trilleri, se ylittää luokkaerot ja kuvaa muiden genrejen ohella myös perhetarinaa, joten se todennäköisesti vetoaa kaikenikäisiin.

Parasite todella ansaitsee tulla katsotuksi elokuvateatterissa, jotta sen vivahteita ja tyylikästä kuvausta voi arvostaa. Yhteenvetona, spoilerien välttämiseksi, Parasite kertoo Parkin perheen ja Kimin työttömien perheen välisestä vuorovaikutuksesta, jossa heidän vastakkaiset maailmansa törmäävät toisiinsa pitkäaikaisin seurauksin.

[...] Bong Joon-Ho onnistuu herättämään katsojan mielenkiinnon kirkkaasti valaistuilla otoksilla yhdistettynä sisätilojen tehokkaaseen käyttöön, ja elokuvan 2 tunnin ja 12 minuutin pituuden jälkeen on yllättävää huomata, että suurin osa kohtauksista tapahtuu Parkin perheen kotona. Kotielämän arkiset elementit näytetään kiehtovasta näkökulmasta, mikä osoittaa Bong Joon-Hon taituruutta. Se on hidastempoinen, mutta nautit sen kauneudesta ja nerokkuudesta, sillä Parasite vakuuttaa toimivansa vain yhdellä tasolla, mutta itse asiassa se on monikerroksinen ja kuvaa sosiaalista realismia empaattisesti ja paatoksellisesti.

Näyttelijät ovat kiehtovaa katsottavaa, jokainen kasvojen liike ja toiminta korostuu, jopa pelkkä portaita ylös tai alas käveleminen voi välittää piilotetun merkityksen, jonka kamera pirstoo. Levottomuuden tasoja luodaan myös tehokkaan tilankäytön ansiosta, ja epätavalliset kamerakulmat ja dramaattiset sääolosuhteet lisäävät tätä tunnetta. Parasite-elokuvassa on surrealistinen luonne, jota sen musiikki korostaa, ja lisäksi elokuva ottaa käyttöön absurdin elementtejä niin nerokkaalla tavalla, että se on todella elokuvamaista taikaa. Parasiten näennäinen aavemainen luonne pitää varmasti otteessaan, eikä se tuntuisi vieraalta Twilight Zonen elokuvantekokoululle.

Näyttelijät ovat erittäin vaikuttavia ja tuovat rooleihinsa laajuutta luoden uskottavuutta samalla kun he vaikuttavat vaivattomasti viileiltä. Kun Ki-Woo ja Ki-Jeong Kim työskentelivät Parkin perheen kotitalossa yksityisopettajina, he varmasti edustivat tätä huoletonta, hillittyä auktoriteettia, joka loi mystisen auran sanattomilla, lähes myyttisillä opetustekniikoilla. Näyttelijät Park So-Dam ja Choi Woo-Sik Ki-Woon ja Ki-Jeongin rooleissa ovat yksinkertaisesti kiehtovia seurattavia Parasiitin eri suunnissa, ja he kantavat esitykset saumattomasti ja kutsuvat näin yleisön heidän puolelleen.

[...] Parasite on merkittävä teos äärimmäisen taitavaa elokuvantekoa, se on yksinkertaisesti pakko nähdä, ja siksi odotan innolla, että voin katsoa elokuvan uudelleen sen Yhdistyneen kuningaskunnan yleisen julkaisupäivän yhteydessä.


Discuss this entry